Nordmenn trenger ikke visum.
Her trenger du kanskje noen vaksiner.
Sjekk norske UD sin side for mer informasjon om Peru.
UD har en webside; landsider som har utfyllende informasjon om alle land; Landsider.
Les om Peru på Wikipedia
Se også: Turistkontoret til Peru.
Nærmeste Chilenske ambassade er i Sverige;
Perus ambassade, Brunnsgatan 21 B, S-111 38 Stockholm
Den næremste norske ambassaden ligger i Chile. Men det er konsulat i Lima;
Generalkonsulat Lima: Avenida Del Parque Norte 605, Of. 301, San Isidro, Lima 27, Peru
Fakta om landet
Areal : 1.285.216 km2
Innbyggere : ca. 25 millioner
Hovedstad : Lima
Landet heter : Republica del Peru
Språk : spansk, men det snakkes også Quechua og Aymara
Religion: katolsk, men det finnes en del overtro blant befolkningen
Jeg anbefaler å se
Cuzco
Machu Picchu
Lake Titicaca (Puno) |
En gang i tiden var det et uttrykk som sa "verd et Peru": det vil si meget verdifullt. Spanjonene og koloniherrene fant som alle vet mye gull på disse trakter av verden. De fraktet det meste over til Spania.
MIN OPPLEVELSE FRA PERU 2000
Peru er landet der mannfolka strikker og kvinnene leier llamaer rundt i gatene. Kanskje ikke helt virkeligheten, men etter to uker i Inka-byen Cuzco var det inntrykket mitt.
Å gå rundt i Cuzco er å gå rundt i en av Latin-Amerikas vakreste byer. Det er også den byen som kan vise til lengst fast bosetning i Sør- Amerika, og det er i den byen de mektige inkaene en gang hadde sitt sete. Til tross for all rikdom, og berømmelse inkaene har fått i sin ettertid, varte deres storhetstid i et drøyt århundre før spanskmennene kom og la Peru under seg i 1532. Inkaene styrte da et område som var enormt, helt fra sør- Coulmbia til nord- Chile.
Da Spania tok over la de også sitt sete til denne vakre byen. Her bygde de sin egen by der og benyttet seg av de enorme stenene i inkaenes gamle bygninger til å reise kirker og klostre. I dag er denne byen en usedvanlig vakker blanding av disse to epokene, men den tredje epoken har kommet snikende og ødelagt idyllen. Nå er det turistene som har tatt over. Rundt om i de idylliske gatene heng det Visa- skilt som vitner om at det er et nytt språk som gjelder i gatene. Fra indianerspråket quechua til spansk, og nå sist til dollar. En kan knapt røre seg utenfor hotelldøren før noen vil selge en noe en virkelig ikke trenger. Og kvinnene, de leier sine llamaer rundt i gatene, sitter i sine fantastiske nasjonalklær, og bare venter på en turist med kamera. Du tar feil om du tror at du får tatt bilde gratis, det koster! Det er både trist, og irriterende, men det er prisen en må betale for å ødelegge enda et utviklingsland med vestlig turisme.
Men turistene vil forsette å komme, og det med god grunn. Peru er vakkert, og menneska der er flotte. Men det mest fantastiske med Peru er den ufattelige rike fortida som er dokumentert med enorme og mystiske ruiner. Den mest kjente av de er en av verdas mange "glemte byer" nemlig Machu Picchu ( om betyr gammel fjelltopp). Den ble aldri funnet i 1532, da spanskmennene satte ut etter "den siste Inka". Spanskmennene fant nemlig aldri ut hvor den siste konge forsvant, mens man i dag vet han tok vegen inn mot Machu Picchu. (Inka var namnet på de kongelige i den epoken vi nå snakker om, det har for oss i ettertid blitt navnet på hile epoken og på folket som levde da). Machu Picchu ble glemt, men historikeren Hiram Bingham fant den igjen i 1914, og i dag blir plassen omtrent valfarta av turister. Fire dager tar turen dit, og den passerer pass på 4200 meter, og er en real test. Så høyt over havet kan selv den mest veltrente få store problemer. For de som er "feige" går det et tog som korresponderer med buss dit. Da får du se selve byen, men går glipp av en av verdens flotteste turer i et landskap krydra med historie og ruiner. Les om min tur til Machu Picchu, en personlig guide gjennom de fire dagene mine i fjellene i Peru.
Lake Titicaca var også på besøkslisten min. Ute på den ufattelige store innsjøen ligg det noen øyer som er unike i verda. Folkeslaget Uro ville isolere seg fra andre indianergrupper i Peru. Les min artikkel fra Lake Titicaca. De bygde øyer av siv, og fløyt alene der ute på en av verdas høyeste innsjøer. I dag er disse øyene veldig kommersiliserte, men du verden for et syn. Alt er av siv, og der på øya hadde di sitt eget lille samfunn. Lake Titicaca er ikke bare fødestaden til de fleste gudommelige innenfor inkaenes religion, men også stedet for de mest fantastiske sagnene til inkaene. Som f. eks. historien om Kon Tiki som var ypperste prest og konge i den gamle inka- religionen. Han tapte et slag ved Titicacasjøen og historien skal ha det til at han drog til sjøs i vestlig retning. Thor Heyerdahl satte lit til denne historien, og i 1947 satte han av gårde i en båt bygd av balsatre. Kursen var i retning øygruppen Polynesia, og 97 dager etter han satte av gårde kunne han og de 5 kompanjongene hans sette beina i land på Raroi- revet. Herfra dro de til Tahiti. En tur som han mente beviste at Polynesia ikke er befolket av folk fra Sørøst- Asia, men fra Amerika. Men her strides mange om han egentlig beviste det.
I Peru fortsetter arkeologer å grave ut ruiner, og de fortsetter å prøve å finne fram til inkaene sin historie og kultur. I motsetning til mange andre kongedømme som har eksistert har ikke inkaene levert noen skriftlig testamente etter seg. I det quechua ikke var et skriflig språk må vi tolke deres arv til oss via andre kanaler, og inntil hele gåten er løst vil de gamle peruanske gudene fremdeles holde på sine hemmeligheter.
|