Jeg jobbet i Pattaya, fra 11.mai 2003 til 22.februar 2004. Arbeidsgiver var Right To Play, som Johan Koss er president for. Hovedsetet til denne humanitære organisasjonen ligger i Toronto, Canada.
Webside: www.righttoplay.com
Fra da jeg søkte, til jeg ble intervjuet, og til jeg dro til Montreal for en ukes intens trening med ca. 50 andre gikk det under to uker. Jeg ble uten noen ventetid kastet ut i dette eventyret. Vi var to norske, begge fra vestlandet og begge skulle til Thailand. Vi var de eneste to norske på treningen og opplevde en viss "we north americans" på samtalene. De færreste visste hvordan Right To Play ble dannet, og hvilke verdier og idealer egentlig den humanitære organisasjonen ble startet opp basert på. Mange viste også manglende kunnskaper om idretten og idrettens fargerike historie. Men de fleste var sterkt involvert i arbeid med barn eller barneidrett.
Right To Play skiftet navn i januar 2003. Tidligere het de Olympic Aid. Skifte av navn hadde en sammenheng med at de ønsket og måtte distansere seg med den Olympiske komite. Formålet med organisjonen hadde endret seg, og nå sender den team på frivillige ut i feltet for å bringe idrett til barn som lever under ekstreme forhold. Right To Play sender også ut Sport Health teams som jobber mot å vaksinere barn under store idretsarrangement. (Les web-siden deres mer).
Jeg ønsket å reise til Nepal, eller Sør Amerika. Nepal hadde på den tiden interne uroligheter og ingen jobbet der da jeg søkte. Maoistene hadde gjort landet utrygt for frivillig arbeid. Prosjekter i Sør Amerika var enda ikke i startgropen. Så de sendte meg til Pattaya, Thailand. Hjelp tenkte jeg. Jeg visste hva jeg begav meg ut på.
I en by med ca. 60.000 innbyggere sier de at 20.000 er "bar-girls". En slik dame er en uklar definisjon, siden det kan være alt fra en prostituert, til en frilanser, til en servitør. Men med over 4500 barer, og en industri som vokser og vokser, trekker man ikke kunder om det ikke er vakre lettlivede thailandske damer med i bildet i den baren. Eller katoys; "women of the second catagory", eller menn; eller unge gutter. Det ble antatt i 1999 av en ideel thailandsk organisasjon at det er var over 800 000 barneprostiuerte i Thailand. Det i et land med ca. 64 millioner innbyggere, hvorav en million har HIV/AIDS.
Nå kommer det en del artikler som kan beskrive en del av mine opplevelser der:
Jeg skrev leserbrev hjem til Øyposten under mitt opphold der. Øyposten er lokalavisen for Finnøy kommune. Her kan dere lese dem (på nynorsk):
Leserbrev1; mai 2003 : Ein sjanse til.
Leserbrev 2; august 2003: Når kvardagen blir tung.
Leserbrev 3; mars 2004. Barneauge.
Jeg skrev også artikkel for Right To Play. Denne er om mitt arbeid i Thailand og hvorfor barna i Pattaya trenger hjelp.
Article for Right To Play (engelsk)
|