Nordmenn trenger ikke visum.  Som nordmann får du automatisk 1 måneds visum når du flyr inn om du har billett ut igjen. Vil du bli lenger, må du søke mens du er i Tonga. Det smarteste er da å søke om 30 dagers forlengelse om gangen. Det koster nå 35 TOP (ca. 70 NOK). Søknaden blir ordnet på en time . Du kan gjøre dette enten i hovedstaden Nuku'alofa eller på den nordlige øygruppen Vava'u. Personlig anbefaler jeg Nuku'alofa.

 

Her trenger du kanskje noen vaksiner.


Sjekk norske UD sin side for mer informasjon om Tonga.

UD har en webside; landsider som har utfyllende informasjon om alle land; Landsider.

 

Les om Tonga på Wikipedia

 

Se også:  Turistkontoret til Tonga.

 

Den nærmeste Tonganske ambassaden er i London:

Embassy of the Kingdom of Tonga, 36 Molyneux Street, London W1H 6AE, Great Britain.

 

Den nærmeste norske ambassade er i Australia eller New Zealand.

 

 

 

 

En side som anbefales er laget av nordmannen Terje Dahl. Det er verdens største webside med stoff om Sydhavet. Han giftet seg selv med Emma Toematagi fra Tuvalu. Siden inneholder omtrent alt fra forskjellige land i Micronesia, Melanesia og Polynesia: Sydhav!

 

 

Tonga er dyrere en land som Thailand, men billigere enn sine naboland; New Zealand, Cook Island, og ligger jevnt med Samoa og Fiji. Det er mindre å gjøre på Tonga enn i nabolandene; noe som sparer deg penger. Tonga har vakre suvinirer, men ofte er de veldig dyre; men du kan få eksepjsonelt vakre håndlagede skulpturer av tre og diverse artikfakter av tapa (tre/papir).

 

 

 

 

Fakta om landet

Areal :  748 km2

Innbyggere :  ca. 100 200

Hovedstad : Nuku'alofa

Landet heter :  Kongedømmet Tonga

Språk : tongansk og engelsk

Religion: blandinger av mange religioner; mormoner, adventist, baptist osv. (Utrolig mange kirker).


 

 

Jeg anbefaler ikke å se

 

Jeg anbefaler å se

Seile Vava'u

Eua

Ancient Capital of Mu’a
Ha’amonga (Stonhenge)
Blowholes

Nasjonalprodukt per innbygger er 2300 USD ca. 20.000 nkr); men idag overlever landet og innbyggerne på slektninger som bor i USA, Australia eller New Zealand og sender penger hjem. I dag bor over 100.000 utenfor Tonga, og det er ca. 110.000 innbyggere igjen. Tonga er en øynasjon med 176 øyer.

 

Tonga har den høyeste og tyngste monarken i verden (som døde for får år siden), og mennene i Tonga har lblant de laveste dødsrate i verden. Også eneste øyrike i Stillehavet som aldri har vært kolonisert.

 

Går under navnet "the Friendly Islands"; Vennskapsøyene på norsk. Dette henger igjen fra Captein Cook sitt stop ved Ha'apai gruppen; hvor han ble tatt så hjertelig imot at han kalte Tonga for de vennlige øyene. Lite visste han at de egentlig planla å drepe og spise han og mannskapet hans.

 

Mest ukjent for folk er det faktum at kongen var avbildet på 70-tallet i National Geographic da han red på et rødt longboard (surfebrett). Et gammelt surfebrett av tre ble funnet på Tonga på 70 tallet av surfere. Dette indikerer at de har ridd bølgene på Tonga i lang tid. 

 

 

MIN OPPLEVELSE FRA TONGA

Første gang jeg ankom Tonga var det som en balsam på en trett student fra evig hektiske Surfers Paradise på Gold Coast, Australia. Fra "plastic fantastic" til "real fantastic". Fra falskhet og overfladiskhet til et sted de ikke vet hva det å være uekte betyr.

 

 

(Vært der i 2002 og 2004)

 

Det var hvertfall det intrykket jeg satt igjen med etter drøye to ukers opphold på Tonga. Jeg må også innrømme at det var en annen ting som også gav inntrykk; nemlig de høye og flotte atletiske mennene på Tonga. Jeg legger ikke skjul på det for første gang i min backpacker tilværelse ble en dragning mot det man kaller "locals". Jeg kunne rett og slett ikke tro det jeg såg.

 

Men det beste med Tonga var ektheten, og de smilende menneskene som såg ut til å ta livet med den ro man bør. Utdannelse står høyt på Tonga, og alle får gratis utdannelse til 6 klasse, så til tross for at det er et fattig land fikk jeg et inntrykk av alle var mer intellgente og rike enn forut antatt. De fleste hadde da også familie i USA, New Zealand og Australia. Det hjelper på økonomien (de sender penger hjem). Men jeg fikk langtfra et inntrykk av det var et desperat eller fattig folkeslag som var villig til å lyve og lure turister. Tvert i mot. Det til tross for en gjennomsnittinntekt på ca. 20.000 nkr. per år. Jeg opplevde derimot å bli spandert på mer enn jeg helt klarte å forstå

 

Jeg var ikke på Tonga så lenge, og oppholdt meg stort sett pa Tongtapu. Men jeg dro da til Eua, og flyturen til Eua var helt eksotisk. 7 minutter tar den, og jeg satt omtrent i cockpiten så lite var flyet. Dyrt var det da heller ikke: en 100,- for turen. Flyplassen på Eua er uten tvil den mest idylliske jeg har sett.

 

Jeg dro derfor tilbake til Tonga i oktober 2002. Fire måneder senere. Den første tiden var flott... eksotisk og ekte. Jeg reiste også til Ha'apai og Vava'u (se nederst). Men så begynte jeg å se at fasaden slo sprekker. At til tross for at de alle går i kirken tar de ikke bibelens bud bokstavlig. Det er omtrent mer merkelig om en Tongansk mann ikke lyver enn at han lyver. Kvinnene der sukker at man må aldri tro en mann fra Tonga. Utroskap er utbredt og hvite løgner florerer. Sannheten er hva man tror man har sett og hørt og ingen spør direkte. Et løfte er et løfte, men tiden er et merkelig konsept. I morgen kan vise seg å være neste måned... eller enda lenger. Tolmodighet og tilgivelse er dermed sterkt utviklede egenskaper. Mange menn er alkoholikere og det er ingen skam å gå til naboen og spise neste dag. Alt deles med andre. Å eie noe er nemlig ikke en ting som har betydning. Ting forsvinner, og alt man sier er unskyld så er det glemt. Tilsynelatende. Det er ikke til å legge skjul på at et slikt samfunn fostrer de beste mennesker, men også de verste. Noen kommer derfor fra alt det gale de gjør (og gjør det igjen og igjen siden det aldri får noen konsekvens for dem) og har ikke problem med å lyve. Andre har hjerter av gull og deler alt de har med deg.

 

Jeg leste i en norsk avis (på nettet) da jeg var på Tonga i 2002 at de menneskene som er lykkeligst er de som tilgir fort og ler mye. De lever også lenger. Da er det ikke merkelig at de lever lengst i verden på Tonga. De ler ofte og har en klingende latter. Heller ikke merkelig at av alle de tusenvis av Peace Corp hjelpere rundt i verden inngås det mest ekteskap mellom tonganere og amerikanske hjelpearbeidere. De viser seg også å være suksessfulle. Det til tross for alle advarsler og problemer før de inngår ekteskapet. Mange sier at det er fordi en tongansk mann endrer seg totalt når et ekteskap er inngått. Våg seg på det den som vil, men vil man fostre en ny idrettstjerne er man godt på veg, genene er det ikke noe i vegen med. Polynesiske menn er ofte headhuntet som rugbyspillere til New Zealand, Australia og England.

 

Det må ikke legges skjul på at det er et korrupt land, og at den amerikanske livstilen gjør sitt inntog. Det er tegn på at om noen år er det ikke så idyllisk som det en gang var. Mange begynner å like å vise at de eier mer en naboen. Grådigheten gjelder da her også nå etterhvert. De som har mest vil gjerne ha mer, og har man makt (som en eldre bror har over yngre søsken) er det utrolig hva andre må finne seg i å gjøre og gi fra seg. Den siste tiden er også Tonga offer for den amerikanske politikk mht. hvordan USA behandler annengenerasjons tonganere. Barn av tongenere som nå bor i USA, barn som knapt vet noe om Tonga men begår lovbrudd i USA blir nå sendt til Tonga. Den kriminelle bølgen som kom til i Tonga i lys av dette illustreres hvor tillitsfullt samfunnet hadde vært før.

 

I oktober 2002 ble også den første date-rape episoden rappotert. Idyllen begynner sakte men sikkert å slå sprekker. På vårparten 2003 pågår en rettsak, muligens en av de første i sitt slag i Tonga, der en redaktør motsier kongens forbud mot å selge sin avis på Tonga. Det er uttalelser i avisen om at prinsen er homoseksuell (noen han antakelig er....) som ikke faller kongen godt for hjertet å lese. I 2004 braket det løs og over 100 statsborgere saksøkte staten. Staten og kongen tapte; les om Tonga, demokrati, kongen og ytringsfriheten; kongen versus demokrati.

 

Homoseksualitet er også en annen interessant side ved Tonga og den Polynesiske kulturen. Man ser 'fakaleitane' oftere på Samoa, men de lever like godt på Tonga. Mange menn blir rett og slett oppdratt som kvinner. Miss Galaxy er en konkuranse som går av stabelen hver juni på Tongatapu (hovedøyen i øyriket Tonga). Da kommer de vakreste transvesittene og homoseksuelle kvinner/menn fra hele Polynesia og deltar i konkuransen om kronen og tittelen Miss Galaxy. Les om Tonga, Polynesia og deres syn på kjønnsrolle og seksualitet; kjønnsrollen versus seksualitet.

 

Ha'apai er stille...uvirkelig stille, utenom hundene da, og kirkesangen. Noen nydelige øyer, en eller annen strand man bør og kan se. Nydelig, flatt og uberørt men likevel ikke helt min stil. Jeg gikk dessverre veldig fort lei Ha'apai til tross for at jeg hadde venninner/bekjente der. Vava'u var derimot som å komme til himmelen. Det var et mer kupert terreng, mulighet til å seile, smilende og hyggelige tonganere og en mengde med fastboende seilere fra alle verdens land. Kaffe'ene, restaurantene og og de menneskene jeg møtte der ble høydepunktet på turen min. Skulle jeg dra tilbake og slå meg ned ville jeg valgt Vava'u.

 


 

 

 

Notater fra Tonga

Andre anbefaler

 

</BODY