Nordmenn trenger ikke visum. 

 

Her trenger du kanskje noen vaksiner.


Sjekk norske UD sin side for mer informasjon om Samoa.

UD har en webside; landsider som har utfyllende informasjon om alle land; Landsider.

 

Les om Samoa på Wikipedia

 

Se også:  Turistkontoret til Samoa.

 

Samoa har ambassader, men ikke i nærheten.

 

Den nærmeste norske ambassade er i Australia eller New Zealand.

 

 

Fakta om landet

Areal :  2934 km2

Innbyggere : ca. 162.000 innbyggere

Hovedstad : Apia (some betyr hjem)

Landet heter :  Samoa eller Western Samoa (imotsetning til Amerikansk Samoa)

Språk : samoansk (og engelsk)

Religion: alle mulige kristne retninger; kirker overalt

 

 


 

En side som anbefales er laget av nordmannen Terje Dahl. Det er verdens største webside med stoff om Sydhavet. Han giftet seg selv med Emma Toematagi fra Tuvalu. Siden inneholder omtrent alt fra forskjellige land i Micronesia, Melanesia og Polynesia: Sydhav!Jeg anbefaler ikke å se

 

Jeg anbefaler å se

Taga Blowholes, Savai'i

Manono

Apolima

tur rundt Upolu

Greit å vite: Tiden balanserer på en fin linje om man befinner seg på Tonga, Fiji og Samoa. Med det mener jeg at det er ingen rett linje som skiller tiden, men en sikk sakk linje; og Tonga ligger hele 24 timer før dem. Geografisk ligger de omtrent på samme breddegrad.


 

 

 

MIN OPPLEVELSE FRA SAMOA 2002

Kirkene låg så tett at jeg undret meg på hvor alle menneskene som fyller kirkene kommer fra. Noen hevdet at det var en kirke per hundre meter, og jeg betviler ikke det. Utover det er opplevelsen av å sove i en fale og se hovedstaden Apia mer enn nok å skrive om selv om jeg kun oppholdt meg i Samoa noen få dager.

 


 

Vi ankom klokken Apia klokken 2 midt på natten, slik det er vanlig å gjøre i Stillehavet. Flyr man med de store internasjonale flyselskapene mellomlander de på små øyrikene i Stillehavet på deres rutermellom nord-Amerika og de større nabolandene Australia og New Zealand.

 

Jeg dro fra Fiji sammen med engelske Sharon, og tiden ble satt en hel dag tilbake da vi landet i Samoa, og vi forlot Fiji før midnatt og landet etter midnatt samme dag. Vi hadde bestilt et rom, og jeg spøkte med Sharon da vi kom til hotellet vårt, "Du tror vel ikke vi skal sove der?". Halvsøvninge stod vinemlig der, med 30kg på ryggen og i armene, på en grusveg bak hotellet og tittet på noen åpne stråhytter. Vi lo godt, fordi slikt skjer jo ikke i teorien. Hva vi oppdaget var at vi skulle sove der; en ekte samoansk fale. Vi skulle dele rom med skjebnen, og innsåg at hva som helst kunne krype inn til oss den natten. "Vi lar lyset brenne til det slokner av seg selv" var Sharon's siste kommentar før hun sovnet. Dagen etter kan en som sov i hytta ved siden av oss fortelle at en firfisle krøp over han den natten.

 

For de som har lest om opplevelsen min i Tonga og om artikkelen min om fakaleiti; på Samoa blir jeg igjen konfronterrt med homoseksualitet eller et spørsmål om kjønnsrollen. Igjen opplevde jeg det som skjedde ofte på Tonga; men denne gangen var det tre meget muskuløse menn på dametoalettet. De er ikke forbauset over å se meg, mens jeg er himmelfallen over å se dem der. Og senere samme kveld; på et annet dametoalett,er det en ny mann letende på alle fire etter løs negl. Det som kanskje er det mest oppsiktsvekkende er at i dag er de fleste fa'afafine som det kaller seg på Samoa homoseksuelle, men tradsjonelt var det ikke relatert til seksual livet overhodet. Og de tre muskuløse mennene jeg møtte på toalett såg ikke homoseksuelle ut, og størrelsen på Polynesiske menn gjør dem langt fra femenine. Rock, skuespilleren og bryteren mange kjenner fra Wrestling...; han er Samoansk av opprinnelse. Les om kjønnsrollen og seksualitet i Stillehavet: fakaleiti /fa'afafine

 

Jeg tok en tur rundt Upolu med "the Green Turtle", hvor Sam var sjåfør." Sam the man". Det ble strand etter strand, fale etter fale. Da vi hadde lunch stoppet vi et sted vi fikk badet og snakket med høvdingen i landsbyene; Chiefen. Hun kunne fortelle oss at titlene er arvet, og man vil være chiefen hele livet sitt. Det er 2 ledere i en familie; den talende og den tause chiefen. Overhodet vil alltid være en mann. Men den talende chief kan godt være en kvinne (som hun). Den talende høvdinger er den som går til landsby-møtene. Ellers deler de godene i landsbyen og dermed skal ingen gå sultne. Men om det er realitet vet jeg ikke, fordi noen av barna i husene der såg lutfattige ut.

 

Ellers er det et tips å ta den lokale bussen: der er det som regel alltid stappende fullt, det går rasende fort og ingen blir værende igjen. Alltid plass til flere passasjerer. Igjen en slags date med skjeben, krydret med Bob Marley sine rytmer på full guffe.

 


 

 

 

Notater fra Samoa

Andre anbefaler

Oppleve hele Savai'i

Pulemelei Mound

</BODY