Et arkitektonisk kuriositetens land; her møtes indisk, kinesisk, nymotens, gammel portugisisk, hollandsk og engelsk kolonistil. Alt ispedd lukten av karri, oljepenger og teplantasjer.


Av: Margunn Tove Aartun

 

I det jeg stiger ut av minibussen som har brakt meg fra Krabi i Thailand til Penang i Nord-Malaysia hører jeg lyden av bønnerop fra Kapitan Kling Moske. Et øyeblikk er det som å være i Pakistan, eller Kenya, eller hvilket som helst muslimsk land hvor moskeene kaller inn til bønnemøte. Men jeg stusser fordi synsinntrykket og luktesansen forvirrer meg. Her er en fremtredende kinesisk byggestil kombinert med engelsk kolonistil, og den umiskjennelige lukten av indisk mat minner meg på hvor sulten jeg er.

Ikke lenge etter er jeg og mine venner på jakt etter noe å spise, og sjelden har utvalget vært så stort og av så stor kvalitet. Vi kaster oss over ekte indisk mat, som er utrolig billig og aldeles nydelig. Restaurantene ligger vegg i vegg og utvalget er både variert og nydelig. Jeg skjønner at jeg ikke kommer til å sulte i Malaysia.


Fjellene

Så vel som eksport av gass og palmeolje er Malaysia også kjent for sin produksjon av te. Midt på halvøyen er det plantasjer som stammer fra den engelske kolonitiden, og jeg tar turen til Cameron Highland hvor en av de mest kjente fjellstasjonene befinner seg. Cameron Highland ligger idyllisk til ca 1500 moh., og har et behagelig klima. Jungel- turer er tingen å gjøre her, og jeg legger ut på egen hånd i den frodige vegetasjonen. Kart finner jeg i butikkene, men de ikke de mest detaljerte jeg har sett, likevel finner jeg lett frem. Ikke skal det være farlig å bevege seg alene heller, og ingen har møtt noen farlige dyr på sin ferd gjennom jungelen. Bare en negativ historie henger ved Cameron Highland på dette feltet. Det var nemlig her silkeentreprenøren Jim Thompson så mystisk forsvant i 1967.

Cameron Highland er nemlig også kjent for alle sine sommerfugler. Det var derfor Jim Thompson var der. Du kan i dag oppsøke sommerfugl- gårder; der Butterfly Garden kanskje er mest besøkt. Foruten dette finner du flere teplantasjer i området og en og annen jordbærplantasje. Et frodig og grønt og område med andre ord.


Turen dit gikk greit, men det blir verre å komme seg derfra. Under de få dagene jeg oppholder meg der kommer det ikke så mye regn, men om natten høljer det ned. Resultatet lot raskt høre fra seg. Det blir store jordras langs vegen ned til Kuala Lumpur, og dagen før jeg dro ble flere skadet og vegen ble sterkt redusert. Jeg fikk beskjed om at ingen ble drept, men flere ble skadet. Likevel våget jeg meg til å holde meg til planen, og vi drar dagen etterpå. Jeg kom helskinnet gjennom det, men slitsomt var det. Og om det var den intense eksoslukten fra bussen som var verst, de fire timer ekstra turen tok eller å se på vegen som hadde store stygge ras flere steder som tok på mest er vanskelig å si.

 

Kuala Lumpur

Jeg ankommer denne byen uvitende om hvor mange fantastiske bygninger den har. Etter flere dager der er jeg fremdeles ikke lei av å se den herlige blandingen av gammelt og nytt, av muslimsk, nymotens og kinesiske. Dette er et av de få steder jeg noensinne har vært hvor denne blandingen av kulturer og arkitektoniske stiler ikke ble fatalt. Fascinerende er heller det riktige. Midt i sentrum rager det fantastiske bygget Twin Tower, som inntil videre kan skryte av å være verdens høyeste bygning. For de som ikke er kjent med Twin Tower, var det med i filmen "Entrapment" og går for å være et vakkert moderne bygg. Bykjernen er også full av fasjonable hotell, leiligheter, kontorbygninger og den internasjonale flyplassen (KLIA) har en utrolig høy standard. Restaurantene er gode, og jeg har kanskje aldri smakt så godt Alfredo som jeg gjorde på en av de italienske restaurantene i Kuala Lumpur.

Rett utenfor sentrum, aldri lenger unna enn en tier i taxi ligger det kinesiske kvartalet, justisbygningen, det indiske kvartalet, moskene osv. Alt som er verd et lite besøk. Byen er oversiktelig, ren og er en trygg hovedstad å ferdes i. Jeg stortrivdes alle de gangen jeg ankom Malaysias hovedstad. Dette er en damenes by, så vel som alle de menn som skryter av å ha laget den. Shoppingmulighetene er mange, og det du ikke kan får tak er ikke verd å lete etter. Byen kan faktisk konkurrere med Singapore når det gjelder flotte shoppingsenter, men slår vel aldri nabolandet i sør når det gjelder billig IT utstyr.


Melacca

I det jeg står i sentrum av byen kan jeg se at den har en sterk europeisk historie. Britiske kolonihus og røde hollandske murhus. Historien bak denne byen gjør det til den mest interessante byen i Malaysia. I mange hundre år har den vært en av de viktigste asiatiske havnebyer. Allerede i 1405 markerte den seg da adm. Cheng Ho fra Ming- imperiet kom til byen og gav Malaysia monopol på kinesiske handelsvarer. Det gav byen en viktig posisjon i sør-øst Asia. Etter det ble alle europeiske forsøk på å ta over Malyasia gjort nettopp i Melacca. Først kom Portugal på 1500 tallet. Hundre år etter kom hollenderne, og på 1800-tallet ble kolonien britisk.


Byen er tatt godt vare på alle disse epokene, og er en avslappende og liten historisk perle. Jeg finner den gamle bykjerne mest interessant med sitt Dutch Square, med de antatte eldste hollandske bygninger i Østen. Rett bak sentrum ligger Bukit St. Paul, hvor det første Portugisiske fortet ble bygget.

Melacca har også et eget kinesisk kvartal, museum, og gamle store treskuter en kan besikte. Men av alle de ting som gjorde mest inntrykk er muligens da en amerikansk dame kommer ropende inn på herberget jeg bor på. - Det er en krokodille midt på gaten, dere må komme og se, roper hun ekstatisk. Og riktig nok, det går et enormt beist å slår i asfalten med en lang hale rett utenfor herberget. Jeg holder meg på ærbødig avstand til jeg innser at det bare en stor firfisle det er snakk om.

En annen ting jeg også lærte i Melacca, var å se opp for indiske menn. De er utrolig feilinformerte om vestlige kvinner, og kan gå helt av skaftet om de får feil ide i hodet. Jeg løftet skjørtet fra anklene og opp 5-10 cm., med det resultat at en mann som stod inne i en cafe fikk helt kulerunde øyne og gav inntrykk av jeg hadde hintet om at jeg var klar for sex med hvem som helst. Han var iallfall klar.

 

Idyll og dykking

Vil du ut fra halvøyen og til en av de mange øyene er Langkawi godt kjent. Jeg valgte å dra til øst- kysten som er mindre turistaktig. Tioman, en øy som ikke ligger langt unna Robinson- øyen. Den er oaselignende, og jeg kunne finne et eneste tegn på videre luksus. Tvert i mot egentlig, men ikke mindre sjarmerende av den grunn. Her er fasjonable hoteller ikke en gang på tegneblokka. Bare små koselige hytter og et par enkle restauranter. Her har de tatt vare på stillheten, naturen noe som gir meg en mulighet til å ta vare på meg selv. Venner er lett å få, i det mange er her for å lære å dykke. Andre er der for snorkle, og for meg får ordet en annen mening etter en dagstur til Koralløyen. Øst- kysten av Malaysia er da også et eldorado for dykkere, og mange drar til Malaysia kun for det.  



 

FAKTA OM MALAYSIA


Destinasjon
: 22 millioner mennesker bor på 329, 750 km2. De snakker kinesisk, indisk, malaysisk men også godt engelsk. Hele 52% er muslimer, og respekter dette når det gjelder klesstil. Klima er tropisk med dagstemperaturer året rundt på ca. 32 °C og 22° C om natten. Voldsomme regnskyll forekommer hele året, men varer ikke lenge. I november, desember måned stenges deles av øst- kysten av, dvs. at man kan ikke komme seg til øyer som Tioman island eller få dykket langs kysten. Dette på grunn av monsunen som setter inn i Asia.


Pass
: Nordmenn trenger ikke visum.


Reiserute
: Mange flyselskap har forbindelse med Kuala Lumpur. Malaysian Airlines går fra London nonstop på 12 timer og koster ca. 6500,- tur/retur.


Helse
: Malariapiller anbefales om du skal til avsideliggende områder. Forhør med doktor før du reiser. Drikk vann kun fra flaske. Malaysia er et ganske trygt land å reise i, men det kan være utrygt om du forlater halvøyen og drar til Sabah og Sarawak.


Informasjon:
: Malysian Tourisme Promotion Board Boks 131,101 22 Stockholm, Sverige. Tlf.:+46 8 24 99 00. Malaysias turistkontor på web: http://tourism.gov.my/


Penger
: I forhold til Norge er Malaysia et billig land, men dyrere enn Thailand. Bruker du de internasjonale hotellene kan ferien bli dyr, men et opphold på flott hotell i Kuala Lumpur tenger ikke koste mer enn 200,- inkl. frokost.

 

 

 

 

 

 

 

 

Malaysia, et krydret tilbud