TIL FORSIDEN

 

 

 

REISETIPS

 
ARTIKLER

En lengre reise har som regel tre (3) faser;

-forberedelser

-reisen underveis

-tiden etter du er kommet tilbake

 

  

Forberedelser

 

Spørsmål angående forberedelser

1)Hva pakker jeg?

 

2)Hva gjør jeg med penger/reisesjekker/pass/forsikring ol?

 

3)Hva slags informasjon bør jeg ha på forhånd?

 

Svar angående forberedelser

1) Se min sjekkliste

 

2) Smart å ha reisesjekker, spesielt om man skal på en lengre reise, og til land hvor minibanker ikke finnes på alle gatehjørner. Husk at reisesjekker må bestilles på forhånd. Men; idag er det utrolig lett å få tatt ut penger i nesten alle land i verden, samt betale med VISA-kort og kredittkort over alt i verden. Maestro, Cirrus etc. er også lett tilgjengelig; selv i Peru og Bolvia fant jeg minibanker til postbankkortet mitt. Har du et VISA-kort der uttaket i minibank er gratis vil jeg nesten anbefale å basere mye av turen på det, og ha reisesjekkene i bakhånd. (Sjekk med Skandiabanken; der kan du nemlig bruke Visa-kortet gratis, følge opp på nettet og dermed ha full kontroll).


Å betale med Visa- kortet må vurderes for hvert enkelt land og for hvordan de gjør det. Ikke foreta manuelle transaksjoner bør være en tommelfinger regel. Ta da heller ut penger og betale de ekstra kronene det koster deg. Vær klar over at viser nummeret på kortet ditt på kvitteringen( det kan det også gjøre ved betalingsterminal) er det slik svindlere får sine opplysninger om ditt kort.

 

Pass: Sjekk alltid at passet ditt er gyldig for hele den perioden du skal ut å reise. Gjør gjerne det en stund før du skal reise slik at du får tid til å gå til politihuset og få nytt pass. www.politiet.no. Det tar ca. 1-2 uker. Alle fagstasjoner og honorærekonsulater i utlandet kan også fonye ditt pass, og prisen er det samme. Ring opplysningstjenesten for pass (politiet); 815 20 500 for mer informasjon.

Forsikring : Det må du ha! Undersøk litt før du bestiller, det er store forskjeller og ikke særlig billig å kjøpe forsikring om du skal avgårde i flere måneder.

 

3) Sikkerheten samt visum. Slikt forandrer seg dessverre fort i noen land. Ikke baser reisen din på en artikkel skrevet i et ukeblad for 1 år siden. Dobbeltsjekk alltid. Greit å få visum i passet sitt før man forlater Norge, men skal du via Bangkok kan det meste ordnes der.

PS: En generell regel; ikke baser turen din på en artikkel skrevet av noen som kun refererer til taxi-sjåføren, portieren eller noen på hotellet. At det er mennesker med i artikkelen gjør den kanskje mer interessant, men det er ikke dermed sikkert at den gjenspeiler virkeligheten. Jeg ler noen ganger av slike artikler, fordi jeg ser hvor latterlig enkelt journalisten har kommet fra oppdraget.

 

Før du forlater Norge sjekker du dette:

Helse; noen land forlanger at du har tatt visse vaksiner. Det er ikke så gøy om du må ta kolerasprøyten på grenseovergangen til Brasil…

 

Ved ulykker; skulle det være krig, tsunami, jordskjelv, at du mister alle pengene dine eller blir du alvorlig syk. Hva gjør du da, og hvem kontakter du/dere. Ha numrene et lurt sted, eller la et kjært familiemedlem det er lett å få tak på (!!!) ha dem.

 

Les om landet; ikke dra til land uten å sjekke litt om kultur, kvinnesyn, religion og generell historie. Å ankomme Kina uten å vite hvem Mao er i grunnen et hån mot landet du besøker. Husk hva vi forventer av gjestene i vårt land, spesielt de som blir boende her.


  

Underveis 

Spørsmål angående underveis

 

1)Hvordan forholder du deg til andre

 

2)Hva skal/bør du være "redd" for

 

3)Hvordan bør du forvalte pengene

 

Svar angående underveis

 

1) De er tre forskjellige grupper du skal forholde deg til. 

-De lokale.

-De som jobber innenfor turisme.

-De andre turistene/backpackerne.

 

Hold øyenene åpne, og dessverre; kvinnelig intuisjon og en smule skepsis kan være påkrevd i mange tilfeller. Er de lokale iltre; innse at rike nordmenn er ikke bedre: vi går til rettsak om noen kjører over gårdstunet vårt! Det er kulturelle forskjeller, ikke le av dem, men prøv heller å forstå. Var ikke grunnen til at du reiste ønsket og viljen til å oppleve noe nytt, noe annet, noe spennende? Ha derfor et åpent sinn. Å ha et åpent sinn er ikke det samme som å være naiv og lettlurt. Tvert om! Litt synd for deg om alt du gjør på turen er å møte andre nordmenn, og klage over at det ikke finnes brunost, eller at alle dusjene er kalde!


Som turister tar vi oss ofte veldig til rette i noens hjemland, og vifter med mer penger enn de vil kunne tjene et helt liv. Forstå at det kan gjøre dem frustrert å se oss i deres hjemland. Det kan faktisk skape hat og rasisme fra dem mot oss. Vi kan være rimelige hovne, og frekke mot dem, og tro at vifter vi med en eller to dollar skal de gjøre alt for oss. En annen bønn: Ikke gi penger til dem pga. dårlig samvittighet og gjør dem til tiggere. Kjøp heller ting av dem, og gi dem et levebrød.


De som jobber med turisme kan være noen plagånder! Skygger som man aldri blir kvitt. Noen ganger kan det være det beste å unngå øyenkontakt og ikke innlede noen som helst samtale om det plager deg. Men så langt du kan; vær vennlig men "smart", dvs. vis dem at du ikke lar deg lure. Da kan du faktisk oppnå å få den som midlertidige venner.


De andre turistene; som regel mennesker du ikke skjønner deg på eller så finner du venner for livet i dem. Du kjeder deg garantert ikke om du setter ut i livet som backpacker; flere fordommer vil bli brutt ned og du vil møte mennesker som kommer til overraske deg positivt på en helt annen måte en hjemme.

 

2) Som dame skal du være redd for å blir for full sammen med feil mennesker, generelt: ikke bli full og slipp evt. problemer. I visse land som for eksempel Thailand; pass på drinken din: mange flere enn de vi vet om blir dessverre dopet og voldtatt. Jeg har bodd og jobbet i Thailand og vet dette av erfaring.

Mennesker som er veldig pågående, og som bare vil være vennen din eller lære engelsk eller som skal studere i ditt land eller… Som etter at du har sagt nei flere ganger begynner å bli aggressive. Bare unngå dem. Ikke ha øyenkontakt med dem, eller lat som om du lytter. Bare gå; ikke prøv å forklare dem om hva du vil, og hvorfor du ikke vil og hva du synes etc.

 

3) Ikke vis alt du har av penger og verdipapirer. Ha en liten veske du har nok penger til det du skal gjøre den dagen. ALDRI vis hele magebeltet ditt med alle dollarene osv. Blir du presset, ikke åpne den slik at de ser det; snu deg. Ellers er det lurt å dele pengene, ha noe rundt leggen, noe i safen på hotellet, noe i en låst bag på hotellrommet etc. Reisesjekker er harmløse, stenger du dem med en gang mister du ikke penger. Ikke ha alt på en plass; litt dumt å miste både kort, reisesjekker, pass, penger osv. på en gang. Ha alltid kopi av de viktigste papirene dine. Da kan du lettere bevise ovenfor ambassaden ol. at du er den du utgir deg for å være ved kriser(som når alt blir frastjålet deg).

Jeg tok faktisk med meg de gamle bankkortene; de som er gått ut på dato. Tenkte at de kanskje kunne brukes til en avledningsmanøver ved krisesituasjon. Men jeg fikk ikke bruk for dem noen gang…og heller har jeg aldri blitt frastjålet noe. (Bank i bordet).


 

Etter endt reise og du er hjemme igjen

 

Etter en tur

 

1) Har jeg ansvar etter en tur?

 

2) Noe jeg må huske?

 

3) Være klar over?

 

Svar

 

1)videreformidle informasjon riktig om et land, har du bare sittet på den lokale puben, er det vel ikke riktig å si at du "vet alt om landet". Å spørre andre om hvorfor de vil reise til et land når du anbefaler det. Hva appelere til meg, tiltrekker ikke andre fordi vi ser etter forskjellige ting når vi reiser!

 

2) Visse vaksiner du tar før en tur krever oppfølgning

Sjekk alltid kontoutskiften.

 

3) Det er de aller færreste som ikke får en nedtur etter de kommer hjem og påstår at Norge er kaldt og at ingen forstår dem, og allerede har spiren i seg til en annen tur. Ta derfor godt vare de vennene du får underveis; de skjønner drømmene dine de dagene du "hater" de gamle vennene dine (som ikke skjønner noe......)... Husk at i en backpackers liv er det alltid lov å være spontan og "gal". Hvorfor ikke ta med noe av det hjem med deg? By på deg selv!

 

 

Mine egne tips og erfaringer

 

 

 

 

 

 

FOTO

NOTATER