De danser tango i gatene og gjøglerne flirter villig med de kvinnelige forbipasserende. En by med et rikt kunstnermiljø i vakre La Boca og en mengde intime restaurantene der det drikkes litervis av kaffe hver dag. Buenos Aires er Sør-Amerikas svar på Paris, en ytterst sjarmerende by på vestkysten av Eva Peron's Argentina.
Av: Margunn Tove Aartun


Portenos, de kaller seg det de som bor i Buenos Aires, må trives i byen sin. Hele 1/3 av Argentinas befolkning på 34,3 mill. bor der, noe som gjør det til den syvende største byen i verden. Byen kappes da også med nettopp Paris når det gjelder trender innenfor kunst, musikk og arkitektur. Innbyggerne bør være stolte av sine mange viktige kunstgallerier, og teatre som er i verdensklassen, der spesielt det vakre og utsøkte Teatro Colon må fremheves.


TANGO

Da jeg ankommer Buenos Aires sent en lørdags kveld er jeg trett etter timevis på flyet og går direkte til sengs, men setter spent ut på oppdagelsesferd neste dag. Det tar ikke lenge før jeg lurer på hvor menneskene som bebor denne vakre byen er. Jeg innser raskt at jeg ikke vil finne dem i dag. Søndag er helligdag for de katolske argentinerne, og jeg må innom en av de enorme katedralene for å finne dem.

Jeg konferere meg derfor med guideboken min og litt senere vandrer jeg mot San Telmo, kunstnerområdet i Buenos Aires. Her er det folksomt, og jeg får se min første musikant og høre tangenes forførende rytmer. Unngår så vidt å bli tvunget til å vise mine manglende kunnskaper innenfor nasjonaldansen tango, og forsvinner derfor raskt av taktisk årsaker inn i en av de mange butikkene som ligger i San Telmo.

Hver søndag er det et loppemarked her, og alle antikvitetsbutikkene holder åpent. Utvalget er enormt og flott. For meg blir det med vindushopping, i det prisene er i høyeste laget for en lavtlønnet student. Men for de med interesse for eksklusive gamle gjenstander, samt en økonomi som tåler det er San Telmo være som å komme til himmelen.

 

EVA PERONS HVILESTED

Hun er stedt til hvile for lenge siden, men hennes ånds svever fremdeles over Buenos Aires. Midt i byen, på en aldeles fantastisk kirkegård finner man graven hennes. På Cementerio de la Recoleta i bydelen Recoleta; et sted hvor de rikeste familiene har lagt igjen svimlende summer for å bli beundret selv etter sin død.


Recoleta er et fantastisk skue for en skandivaner som er vant med at man gravlegges under jorden. Ikke bare står kistene over jorden, men de er enorme monumenter. Som små hus med tilhørende statuer; en engel i fri flukt eller en apostel som leser sitt evangelium. Jeg kan bare anta at størrelse reflekterte rikdom og status. I dag er gravplassen mer som et museum for å regne og mang en turist har gått seg vill der på jakt etter Eva Perons siste stopp. Jeg er ikke akkurat noe unntak og må raskt be om hjelp. Eva Peron ligger nemlig i sin familiegrav, og hennes navn står med små bokstaver, ikke lett å finne i denne labyrinten av en kirkegård. Men jeg får hjelp av en ekspert, og står snart foran hennes gravinskripsjon, men får vite fra min nye venn; historikeren Jose Alexander at det verserer historier om henne som seg hør og bør berømte mennesker.
- En gang trodde man at hun ble flyttet fra denne gravplassen. Noen mente det var for rikets sikkerhet, og noen tror hun aldri ble begravd her i det hele. Noen nektet for at hun var død, sier Jose og ler litt. En historiker som Jose er opptatt av fakta, selv om rykter selvfølgelig også er sjarmerende. Han innrømmer det. - Sannheten er at hun er begravet veldig dypt her. Mange fot under jorden, slik at ingen skal kunne fjerne henne. Det er iallfall sannheten slik jeg kjenner den, smiler han diskre.
- Var det ellers noe mer senorita, sier den kunnskapsrike argentineren høflig og sjarmende før han plystrer seg videre gjennom Recolettas stille gater.


FARGENES BY

Mest kjent er kanskje Buenos Aires for det lille kvartalet Calminito. Bildene som er tatt der har gått verden rundt, og de fleste kampanjer for å trekke turister til Buenos har bilder fra dette området. De som følger med på Sør- Amerikansk fotball har kanskje hørt om Boca Junior. De kommer fra bydelen La Boca, et fattig arbeiderstrøk i Buenos Aires. La Boca er ikke det tryggeste stedet å bevege seg rundt i, men de fleste drar dit kun for å se Calminito, det fargerike lille kvartalet i La Boca som kunstneren Benito Quinglueal Martin en gang ville gjøre om til en lykkens gate. Siden 1959 har da også Calminito vært et museum, kun bebodd av kunstnere. En gang var det et hektisk liv i La Boca, med mange varehus, skipsverksted osv. De italienske immigrantene som kom dit rundt 1850 tok det de kunne finne av materialer da de bygde sine hus. Det ble en spontan arkitektur, der de tok maling fra de mange skipene som lå der. Resultatet ble en fargerik bydel, som i dag Calminito er et levende bevis på.

 

LUKT AV WIENERBRØD

Det er en egen spesiell stemning i Buenos Aires som du ikke kan la være å legge merke til det. En meget romantisk by, med romantiske mennesker. Det er lett å føle seg velkommen i Argentina, og har du ikke venner før du kommer dit vil du ha det før du reiser.


Byen har hundrevis av små sjarmerende gater, og Plazaene (parker) som ligger spredt utover byens sentrum er store og perfekte for en romantisk lunsj. Plaza San Martin, Plaza del Congreso og Plaza de Mayo ligger all tre sentralt i byen, og er omringet av flotte og majestetiske bygg.

Ellers er det kafeteriaer, kafeer og restauranter i hopetall hvor du kan spise deg mett på alt fra store steker til fantastiske kaker og enorme iskremer. Ikke forlat Argentina uten å ha prøvd elaboracion propia eller elobaracion artesanal i en av den mange små iskrembutikkene. De lager iskremen selv og skal ha Sør- Amerikas beste "helados". Så glad er de i søtsaker at byen tidlig om morgenen har en duft av wienerbrød. Og hvis det å spise søtt gir søte mennesker, så kan denne byen bevise denne teorien. Mange vil argumentere for at verdens vakreste mennesker finnes her. Blandingen av italiensk, spansk og indiansk blod har gjort magiske ting, og ikke få her er uenige om at underverker også kan gå på to bein. Å gå ned Florida, som er hovedgaten i byens handelssentrum er en forlystelse. Gatemusikanter, gjøglere og businessmenn i en flott blanding, samt en servitør på veg til en kunde med sin expresso.


Alt dette er rammet inn av enorme bygninger fra 17- 1800-tallet som gir byen den romantiske settingen den er så kjent for. Å vandre på måfå ble min lidenskap i denne byen, det var uventede mange vakre kvartaler, med utallige parker.

 

UT AV BYEN

Når Portenosene vil ha en ferie drar de bort fra storbyen og søker seg til en strand ved Atlanterhavet. Sør for Buenos Aires er det flere strender, og et av de største feriestedene heter Mar del Plata, dit tar det kun 5 timer med buss. Da jeg kom dit arrangerte byen World Tour, og sandvolleyballgutta boltret seg på den flotte stranden. Utelivet var av ypperste sort, og ingen steder stengte før 6.00-7.00 om morgenen. Da gikk folk til strendene og såg solen komme opp av Atlanterhavet. For de som vil over Rio del Plata til Uruguay går det båter hver dag, og de tar fra 2t. til 5t. alt avhengig av hvilke type bår du velger. I Uruguay finnes det fantastiske strender, der Este del Punte er mest kjent. Uruguay er litt billigere å ferie i enn selve Argentina, som dessverre er ganske dyrt selv for nordmann (PS: dette er endret siden 2000).


 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Buenos Aires