Synes du  trollstien i Norge er overdrevet, og ønsker en virkelig utfordring i livet. Prøv deg på verdens farligste veg som ligger i nord-Bolivia. I løpet av 62 km.  får du alle bevis du trenger for å innse at gravitasjonskraften er en reell kraft og ikke bare fysikk.
Av: Margunn Tove Aartun


-Ha det gøy når dere kjører, sier en smilende Alistair fra New Zealand etter at han har skremt vettet av noen av oss med sin safety-talk. Som nyfødte kalver sykler vi rundt et sted i tåkeheimen, og forteller oss selv at har man en gang lært å sykle så vil man aldri glemme det. Vi tester pliktoppfyllende ut bremser og gear, samtidig som  det begynner å gå opp for oss at vi er prisgitt Alistair  og hans gutters sykkelinnsikt. Fra det øyeblikk han sier "lets go" er det for sent å oppdage at bremsen ikke virker.

 


 

Let's go

Vi var lydhøre elever, og på en fin rekke snegler vi oss rundt den første svingen, og vår eventyrtur ned til idylliske Corioco og Yungas-dalen er i gang.

Med sommerens lunefulle ver i Bolivia ligger skyene lavt og vegen er våt. Aistair forteller oss at sesongen nettopp er startet (midt i februar) og at det  sneet og haglet for bare noen dager siden.

-Men bare vent til vi er i Corioco, der er det varmt og mini-kjoletemperatur lover han  oss jenter før vi setter avgårde. Særlig tenker vi der vi hutrer i nedoverbakken, med regnet piskende mot ansiktet og neglesprett på gang.

 

Det er ikke festlig å teste ut bremser og se hvor tøff man er på våt asfalt. Det ble ingen ulykker, men nestenulykker kan være like skremmende, og det går sakte for de av oss som føler seg usikre. Den første distansen er ikke den farligste, men med tendenser til å gli når vi bremser var det flere enn meg som såg for seg flotte skliturer nedover asfalten. Etter halvannen time med regn, kald vind og anspente muskler var det lettelse å spore blant noen av oss da Alistair stopper for lunsj. Vi benker oss ned og mottar en sandwish, en kopp kaffe og hører på historier om den gang for ikke så lenge siden da de lokale dro på sykkelturer ned til karnevalet i Corico.

 

For bare 7-8 år tilbake ble det arrangert årlige turer for bolivianerne til karnevalet der. De lokale har for såvidt sluttet med det vågestykket, men nå har de hvite turistene, gringoene tatt over. Alistair  forteller at når han startet  for to til tre  år siden, trodde mange det ville være en forbigående sak. I fjor gjorde hele 1400 mennesker sykkelturen, og det er bare i hans selskap American Tour. Suksessen er så stor at de nå planlegger andre vågestykker på sykkel du kan gjøre i Bolivia, et land med mange muligheter i så henseende.

 

Oppoverbakke

Lunsjen og praten gjorde godt, og vi ble tøffere og varmere. Igjen glir vi på linje ut fra vårt stoppsted, men nå møter vi til vår forbauselse oppoverbakker. Det kan enkelt sies at slak oppoverbakke i Bolivia er et synsbedrag. Det er rett oppover og ren tortur. 3000 meter over havet gjør de merkeligste ting med oksygenopptaket, musklene og gravitasjonen. Igjen ren fysikk, mens jeg er mest innstilt på å innrømme at det er noe galt med fysikken min.

 

Etter 32 kilometer på asfaltert veg kommer grusvegen og den virkelige testen. Herfra skal vi sykle 30 km. til, og droppet er på hele 2000 meter. Her letter også tåken gradvis og de første tegnene på at vi at nærmer oss Yungas (partiet før Amazonas i Bolivia) er følbare. En lukt av varm og våt  natur stiger opp mot oss.

 

Alistair tar på nytt en prat med oss, og forbereder oss for den tøffeste delen av vegen, en veg som har tatt alt for mange menneskeliv.

-Stå oppreist, og ta i mot støtene med beina, ikke baken. Gjør dere det riktig vil dere ikke ha problemer med å sitte på baken i morgen sier han og smiler lunt.

- Hold dere til ytterkanten og  kjør aldri fortere enn vår første guide, formaner han videre der han lyser opp i terrenget med sin orange sykkeljakke. Samtidig sjekker han og de to andre guidene,  Pancho fra California og Paul fra New Zealand, syklene våre en gang til.

 

-Ingen problemer, sier vi i kor til Alistairs formaninger og tror det vi sier. Hvem vil vel kappkjøre nedover denne vegen. Det viser seg at menneskehjernen glemmer fort, spesielt regelen om å aldri kjøre forbi en lastebil. Undertegnede viser seg å være  en kløpper på det, men til mitt forsvar så må det sies å være meget irriterende å ikke se en meter foran seg  pga. en lastebil som snegler seg nedover med fin sky av støvpartikler etter seg.

 

Den siste vegen

Vi er ikke kommet langt på grusvegen før vi får det første beviset på vegens grusomme historie. En stor gravstein står reist, og skiller seg grotesk ut fra de frodige grønne omgivelsene. I desember 1999 kjørte en bil med seks israelere og tre hollendere ut av vegen, og alle ble drept momentant. Deres foreldre har reist et minnesmerke over dem, der den israelske stjernen lyser mot oss, og  minner oss om mangelen på en ledestjerne da de forulykkede var på vegen. En veg som ble deres siste veg, slik som for så mange andre.

 

Vi satser på å overleve og kjører forsiktig  og tankefulle nedover. Etter hvert tvinger varmen fra Yungas oss til å stoppe og finne frem til laget av sommerklær. Solen som har kjempet seg gjennom skylaget har gjort den tidligere gråe og kalde dagen til en strålende vakker sommerdag. En grønn og fortryllende natur stiger frem, og vi tar frem kameraene for å prøve å forevige den uforglemmelige dagen.

 

Alistair har vært  med på dette før, og vet når vi bør stoppe.

-Kjør først dere, så venter vi tre her og tar bilder, sier han og fordeler alle kameraene våre mellom seg og sine to hjelpesyklister. Vi takker blidt, og litt senere kjører vi sakte på en rekke med en spektakulær utsikt foran oss.

 

Senere bærer det gjennom fossefall, vi runder svinger der det er 1000 meter rett ned. Vi ser til endes av den flotte Yungasdalen og vi ler av våre sotete ansikter. Vi glemmer fort at vi er syklister på det som ofte er kalt for verdens farligste veg. En veg som strekker seg forbi Corioco og helt inn til Rurrenbaque. En veg som ryggsekk turistene i sene nattetimer på puber  i La Paz kappes om å fortelle skrekkhistorier fra.

 

Liten stein velter ivrig syklist

Etter et par timer på sykkelen er vi alle blitt virkelig varme i trøyen, og prøver oss på en Gunn Rita Dale variant.  Å komme først er det eneste som gjelder. Ikke bare en gang, men flere ganger blir det til en intens kamp mellom meg, mine sykkel- kompanjonger og en eller annen kjøredoning. Når vi da til slutt trekker det lengste strået er ikke smilene våre lette å skjule. Hvite tenner glinser i et støvbelagt ansikt, og et og annet muntert "chao" høres over motorduren.

 

På den nest siste distansen  mot enden av dalen raser jeg i stor fart, med blikket festet på den humpete vegen. Et lite øyeblikk med dårlig konsentrasjon og en stein blander seg opp i min kjøreplan. Det ender opp i en utrolig flyvetur, der jeg får planert vegen for de som kommer etter meg. Heldigvis slipper jeg fra det med noen lette skrammer, utrolig med den hastigheten jeg var oppe i. Etter noen minutter i lotusstilling for å klargjøre et fortumlet hode er jeg klar igjen. Unødvendig å si at tempoet etterpå var lavere, jeg mente nemlig at jeg allerede hadde fått bevisst hvor tøff jeg var. Nå satset jeg alt på å overleve den siste biten.

 

Farlig veg

Overlevde gjorde jeg, men det er alt for mange som ikke har overlevd denne vegen som ligger en drøy times kjøretur fra La Paz i Bolivi. Fra La Cumbre ned til Corioco, en aldeles idyllisk by  i flotte omgivelser snegler denne 62 km. lange vegen seg. Den faller hele 4343 meter til sammen, mens droppet ned til Corico er  på litt over 3000 meter. Dette er den vegen i verden som faller mest på kortest distanse. Den klamrer seg til tider langs fjellet, og rett som det er finner man tydelige spor etter en bil som har kjørt utenfor. Men det er ikke vegens status eller det faktum at den smir seg ned langs fjellene som gjør den så farlig. Det er tåken, alle svingene og de tusen meterne  som du faller ned om du gjør en feil som er årsaken. Det er det faktum at man gjerne er sliten etter timer bak rattet (i Bolivia krever det sin mann å kjøre bil), og at feil skjer lettere da. Å gjøre feil her er  mer skjebnesvangert enn i Norge, i Bolivia finnes det ikke noe autovern til å beskytte en. Møtende trafikk hjelper heller ikke til, men de siste årene kan man bare kjøre ned om dagen, og opp etter klokken 5  for å gjøre vegen lettere å forsere. Dødsvegen har skapt så mange problemer for Bolivia at de nå bygger en annen veg, på den andre side av dalen. En veg som forhåpentligvis skal gjøre slutt på alle de unødvendige dødsfallene. Men byggingen er stoppet ofte pga. manglende penger. Men det blir en veg som ikke er så spennende å sykle, og som ikke vil gi så mange gringoer muligheten til å få testet  bremsene på Alistairs sykler.
 

Fakta sykkeltur

Fakta er fra 2000.  

Reisemål: Boliva ligger i Sør-Amerika, grenser til Peru, Brasil, Paraguay, Chile og Argentina. 7.9 mill, innbyggere fordelt over 1,098,580 km2 . Hovedstaden er La Paz (og Sucre). De snakker spansk, og indianerspråkene Aymara og Quechua. Noen forstår engelsk.

 

Denne sykkelturen dreier seg om å sykle 62 km. Den faller hele 4343 meter til sammen, mens droppet ned til Corico er på litt over 3000 meter. Du starter ved La Cumbre som er rett utenfor La Paz. Det er den vegen i verden med det største fallet på kortest distanse.

 

Pass: Nordmenn trenger ikke visum til Bolivia.

 

Reiserute: Du finner flere selskap som kan gjøre denne turen for deg, men Alistair som jobber i selskapet American Tour er å anbefale i det de har sikkerheten i høysetet og har gjort dette lengst av alle. De har kontor i La Paz, og er lette å finne der. Du vil også kunne finne plakater på kafeer og hoteller rundt om i La Paz. Turen koster ca. 50-60 USD. Turen tar en dag, men mulighet for å kunne bli igjen i Corioco, noe de fleste velger i det byen er meget idyllisk.

 

Helse:  La Paz ligger ca. 4000 moh., noe som tilsier at man må innta mye væske. Ha gjerne med medisin for høydesyke, og ta det rolig de første dagene om du er uvant med høyden eller føler ubehag. I slik en høyde trenger man ikke være redd for malaria, men vær veldig forsiktig med maten du inntar og drikk kun vann fra flaske. Skal du videre til jungelen i Bolivia må du ha med malariatabletter!!!

 

Denne spesifikke turen ender opp i Corioco som ligger på 1500 meter. Skal du bli igjen der bør duvurdere om du vil ta malariatabletter.

 

Klær og utstyr: Bolivia kan være ganske kaldt og forblåst så en vindjakke, samt regnjakke kan være å anbefale. Det kan også bli kaldt om kvelden, så er du typen som fort blir kald  på føttene ta med ullklær. Selve turen på sykkelen vil avhenge av når på året du gjør den. Jeg gjorde turen i februar og holdt på å fryse meg i hel de første kilometerene. Kle derfor godt på deg, men vær forberedt på at det blir utrolig varmt nede i Yungas- dalen.

 

Penger: For 1 USD får du ca. 7.9 bolivianske Bolivanos (BOB) (dette var i 2000), og 1.00 nkr. gir deg ca. 1.15 BOB. Bolivia er billig å reise i, ganske trygt når det gjelder gerilja og lignende., men kan være slitsomt. Uansett hva du foretar deg klarer du ikke bruker mye penger, men husk å prut selv hvor billig du synes suvenirene er.

 

I La Paz finnes det flere minibanker, som tar bl.a. Cirrus, Maestro, Master og VISA. Det er også lett å veksle penger og reisesjekker i cambios.

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

(TO)TOUR DE BOLIVIA