Visum: nordmenn trenger visum; man får et visa on arrival; gir deg 30 dager (eksakt 30 dager..ikke 1 mnd så planlegg returbiletten nøye). Kostet i 2006 25 USD.


Her trenger du kanskje noen
vaksiner.


Et stort land, hvor noen deler av det ikke anbefales å oppsøkes nå pga. uroligheter. Sjekk norske UD sin side for mer informasjon om dette.

UD har en webside; landsider som har utfyllende informasjon om alle land; Landsider

 

Se også: Turistkontoret til Indonesia

 

Den nærmeste ambassaden; Gange-Rolvs g 5, 0244 Oslo. Tlf; .

Den indonesiske ambassaden i Danmark har egen; web-side.

Den norske ambassaden i Indonesia: har egen web-side


 

Fakta om landet

Areal : 1,904,000km2

Innbyggere : ca. 216 millioner

Hovedstad : Jakarta

Landet heter : Den Indonesiske Republikk

Språk : Indonesisk og litt engelsk (noen få eldre: hollandsk pga.kolonitiden)

Religion: Muslimsk (Bali er hinduistisk)



















Et land kan være ustabilt, og mange backpackere opplever å bli robbet her. Bali pleier dog å være trygt. Men Kuta er kjent for mannlige "giggoloer" for kvinner fra Asia/Oceania, så en del kommentarer fra lokale menn i Kuta må regnes med. Kuta opplevde en tragedie i oktober 2002 da to bomber gikk av og drepte over 100 turister. Minnesmerke er reist. Så høsten 2005 gikk bomber av i sentrum; en på et populært shoppingsenter. 25 drept og over 50 skadde. Dette er terrorangrep utført av muslimske ekstremister. Trist siden Bali er et hinduistisk samfunn i verdens største muslimske land.

Jeg anbefaler ikke å se

Kuta om du vil ha ro og idyll.

Jeg anbefaler å se

Nusa Dua (for surfere og de med penger)

Ubud

Pura Besakih (moder tempelet)

Gunung Agung (høyeste templet)

Dreamland






MIN OPPLEVELSE FRA BALI

 

En gang sett på som et eventyrlig vakkert sted. En oase, en øy med en usedvanlig vakker natur. Bali med sin spesielle hindustiske religion ble fort et yndet turistmål, noe som dessverre begynner å sette sine tydelige spor.

 

 

 

Jeg satte min ben første gang på Bali i 1993. Da var det en sjarmerende øy, med et lite utviklet Kuta og Ubud. Likevel fortalte en mann meg allerede da at mye var forandret fra første gang han hadde vært der. Jeg var ung og glad i å møte andre mennesker og synes Kuta var hektisk men sjarmerende. Jeg tok meg en tur til Ubud, en landsby som er kjent for sin sterke tradisjon innen kunst og dans. Landsbyen var liten, risterassene omkranset meg hvor enn jeg gikk, og "apeskogen" var et naturlig høydepunkt. Men mest satte jeg vel pris på den beste kokosnøtt paien jeg noensinne har smakt på nattmarkedet i Ubud.


1999

Jeg kom tilbake for å feire Millenium i 2000. Ville dra tilbake til et kjent sted som jeg visste jeg likte. Stedet var radikalt endret, og stemningen var annerledes. Noen ganger har selskapet alt å si, og jeg hadde det utmerket sammen med gamle og helt nye venner der. Rart hvor liten verden er noen ganger; jeg støtte på flere kjente på Bali den romjulen.

Men Bali og spesielt Kuta hadde liksom mistet sjelen sin. Butikker var kommet opp overalt, jeg sverger på at det var flere kilometer med butikker. For en med glede av shopping og fargerike klær ble oppholdet eventyrlig, men samtidig et paradoks. Hva gjør turismen med steder som Bali, og da spesielt Kuta? Stedet har mistet sin identitet, og hadde det ikke vært for at de fleste innbyggerne fremdeles praktiserer sin religion er det som det lille samfunnet er røvet fra all dens naivitet og ekthet.


Indonesia har den siste tiden hatt store problemer med korrupsjon og indre uro. Dette slår ut i en desperasjon hos beboerne i landet, og mange drar nettopp til Bali for om mulig kunne tjene penger på turister. Dessverre må jeg si at ikke noe sted jeg har vært har jeg hørt flere historie om tyveri, om ting som forsvinner og om svindlere. Dette gjelder ikke bare Bali, men også resten av Indonesia. Antakelig ble jeg selv lurt i det Visa- kortet mitt ble misbrukt senere. Noe som antakelig skrev seg fra Bali. Dessverre.


2000

Så kom jeg tilbake igjen; høsten 2000. Nesten 8 måneder etter sist gang; her er mitt umiddelbare inntrykk da (skrevet hjem i en mail);

"Mye er forandret på denne korte tiden. Butikker spretter opp; Versace, Armani, fancy skobutikker (med sko som kun passer japanske damer) og hoteller og strand- resorter. Men aldri har jeg synes Kuta har vært så forfallent som nå. Turistene uteblir. Gatene er nesten tomme. Noen butikker er stengt. Hotellene er halvfull og glisne. Fattigdommene er plutselig litt mer tydelig, og de indonesiske mennene er mer pågående enn noen gang før.

Stemningen er mer trykkende, så selv om indoneserne fortsatt smiler, og et par surfere rusler gatelangs er atmosfæren ikke den samme. Ingen ser ut til å vite hva fremtiden bringer dem. Folk er bekymret her. Andre turister forteller meg at nord og vest på Bali er det tomt for turister. Hotellene har stengt. Hotellene på Kuta sloss om turistene, og 100USD pr. natt blir raskt til  35 USD. Enda flere vil selge hasj, damer, taxi etc. enn før".

 

2006

Tilbake for å surfe....

Butikkene er over alt, men ingen kunder. Panikken blant de lokale, turistene er ikke tilbake etter siste bombe. Bombene ødela for de lokale, mer enn noen andre. "Det er trygt her", forteller de, samtidig som nesten hver eneste lokale mann slikker kroppen min med blikket sitt og kaster lystne blikk og slibrige kommentarer. Jeg har aldri opplevd denne siden av deres pågåendehet før... Får meg til å kle ekstra på meg enda heten er påfallende.

Men surfen er der..og jeg nyter vannet. Dro til Dreamland...et lite paradis. En liten strand hvor man kan stå opp og gå rett ut og surfe... Man bor i hytter noen meter fra vannet. Adskilt fra omverdenen, noen få kilometer fra Kuta og støyen.


Konklusjon:

Jeg anbefaler selvfølgelig Bali, men det enorme ryktet Bali har fått på seg som en av de mest fantastiske øyer i verden er overdrevent. Skal du dra dit og har en illusjon om å se en uberørt øy blir du dypt skuffet. Turismen har satt sine dype spor, men du vil kunne finne stille og uberørte steder i Bali, selv i dag. Gå og se en dans, og dra til Tanah Lot, nordkysten og vulkanen om du kan. Men dra da gjerne videre til Lombok og Gilli-øyene og se Suluwasi, Borneo osv. Det negative her er at disse øyene ikke er trygge i dag. Bali er den tryggeste øyen å dra til som turist for øyeblikket. Men er du glad i surfe er det selvfølgelig ikke noe aber. Øyen er utmerket for det.

 


 

 

 

Notater fra Indonesia (Bali)

Andre anbefaler

Candidasa

Lovina

Padangbai