Godt gjemt i jungelen nord- vest i Kambodsja ligger noen av verdens mest eventyrlige og magiske byggverk. I flere hundre år har templene ligget der og fascinert mennesker med sin utsøkte og spesielle arkitektur.
Av: Margunn Tove Aartun

(Stod på trykk i Adresseavisen mars 2002) 

 

De er et symbol på en tid full av ære og rikdom, man nå har de en gang så fantastiske templene trukket seg tilbake og blir godt beskyttet av jungelen. Pakket inn av trær og røtter som har lagt sine store armer rundt de gamle steinene står de og holder på hemmeligheter fra en svunnen tid. Over tusen templer skal ligge spredt over det 310 km2 store området. Av de er drøye 50 templer åpne for turister og i nærheten av hundre er mulig å finne igjen i dag. Resten har enten kollapset, forsvunnet helt etter år med erosjon, mens noen er enda fullstendig gjemt i den frodige vegetasjonen som omgir Angkor-templene.

 

Å vandre gjennom det ene templet etter det andre er en ren magisk opplevelse, der man for et øyeblikk forventer at Harrison Ford skal komme elegant ruslende mellom templene, lett forkledd som Indiana Jones og spørre en halvt ironisk om man trenger hjelp. For det kan man saktens trenge, det er lett å gå seg bort i de største templene. Det er også lett å bli så fascinert at man klatrer til topps av ren forbauselse over byggverkenes majestetiske arkitektur. Det er noe man kan komme til å angre på når man står der oppe og titter ned igjen. Man bedømmer gjerne templenes høyde som lavere enn det som er reelt. Et av de mest berømte, og kanskje også det flotteste templet Angkor Wat selv er nemlig hele 213 meter høyt. På grunn av sin langstrakte form og spesielle arkitektur ser det ikke så høyt ut. Man blir dermed stille lokket til opp til toppen, og står andpusten der opp og titter ydmykt og trollbundet ned igjen. Det at man slipper den enorme turiststrømmen som gjerne befinner seg på alle severdigheter hele verden rundt gjør hele opplevelsen mer intens. Det eneste man hører er vinden, og en fugl som synger sin morgensang. Man kan bli fristet til å tro at den kvitrer i ren glede over å ha besøk, og synger en sang om en svunnen tid ved Angkor- templene. En historie som jeg gjerne skulle lyttet til.


Angkor Wat

Det mest berømte og det største templet er Angkor Wat selv. Suryavaram 2 startet byggingen av det i 1113-5, og det tok ca. 30 år før det sagnomsuste templet stod ferdig. Det er det desidert største og det best bevarte av alle templene man kan se i dag. Arkitekturen er genial, og bygget sidestilles med Taj Mahal i skjønnhet. Det antas å være gravstedet til sin byggeherre, og har klare hinduistiske trekk. Som så mange andre Kmer- strukturer er det bygget som et "tempel- fjell", med perfekt symmetri og høye tårn. Angkor Wat tilsynelatende stiger opp av jorden, og reflekterer seg i det speilblanke vannet i borggraven som omgir templet. Mange mener at dette er det flotteste bygget i verden. Å se solen stige opp bak selve Angkor Wat er en unik opplevelse der det enorme byggeverket sakte men sikkert spiser seg veg ut av mørket. Men penest er det nok likevel om kvelden da solen skinner på det og gir det et rødt hemmelighetsfullt skjær. Angkor Wat har dessuten huset berømte gjester. Marco Polo ble en gang underholdt der, Kmer-kongen ville overbevise han om at handelsvegen fra Kina burde gå gjennom Kambodsja, ikke gjennom Himalaya. Marco Polo ble ikke imponert og valgte den andre vegen, i dag kjent som Silkevegen.

 

Trærne sitt kongedømme

Ta Phrom er et annet tempel som er mye mer forfallent og overvokst, men nettopp på grunn av dette er templet elsket av turistene. Ta Phrom er kolossalt, og inneholder så mange rom at man etterhvert føler en har forsvunnet totalt fra vår tidsepoke. Helt alene kan man stå der og lytte på apene som svinger seg skrikende rundt i de enorme trærne som truer med å ta over totalt. Ta Phrom er også kalt hovedstaden til "kongedømmet til trærne" . Man formelig ser hvordan trærne spiser seg veg gjennom de enorme steinmassene, og gir Ta Phrom den mystiske og romantiske auraen som det totalt urørte templet har. Ingen har nemlig endret på templet siden det ble funnet, bare en primitiv veg gjennom buskaset frem til templet er ordnet. Bygget rundt 1200-tallet er det dedikert til kongens mor, og har buddhisme som sin hovedreligion. Det er et av de største templene, med sine 260 statuer, 39 tårn og 566 boliggrupperinger. Dette templet har i motsetning til de andre nedtegnet en oversikt over hvor mange som bodde og jobbet der; hele 80.000 mennesker vedlikeholdt templet.


Bayon

Det nest viktigste templet, etter Angkor Wat selv, Bayon er mesterverket i den 10km2 gamle Ankgor Thom byen. Bygd av den store kong Jayavaram den 7 (1181 til 1201)som kom til makten rett etter at kongedømmet ble herjet av Cham-krigerne. Det er derfor ingen overraskelse at templet er omringet av en 8 meter høy vegg og en vollgrav som en gang inneholdt menneskeetende krokodiller. Templet er meste kjent for sine 54 gotiske tårn med over 200 steinansikter. De representerer Avalokiteshvara, en buddistisk bodhisattavas. (Dalai Lama i Tibet er iflg. tibetanerne en inkarnasjon av Shadakshari som er en utgave av Avalokiteshvara). Disse ansiktene, også kalt de smilende ansikt, er tydelig risset inn i hvert tårn, og kan få håret til å reise seg om man ikke liker å føle at noen usynlige øyne følger med en på tur gjennom Bayon.  


Enormt

Det er ikke gjort på en dag å få med seg alt man bør se. Det er dusinvis av templer som bør besøkes. Man blir som regel anbefalt å bruke to dager på å komme seg gjennom Angkor-templene. Dessuten er man nødt til å ha en guide. Årsaken til det er alt annet enn hyggelig, det er rett og slett for din egen sikkerhets grunn. Flere landminer ligger og lurer i buskene i Kambodsja, og Angkor er ikke noe unntak. Det er ikke så lurt å sette av gårde på egen hånd, dessuten er det giftige slanger som rett som det er finner vegen til templene. Med en guide på slep så er man rimelig trygg. Man kan enten dra i buss med flere andre turister, eller leie seg en egen guide på moped, noe som koster ca. 40,-nkr. for en dag. Da er han din fra daggry ved Angkor Wat-templet til solnedgang ved Bakheng- templet. Han kjører deg bakpå sin moped, og tar deg raskt fra det ene vidunderet av en bygning til det neste. Og etter en hel dag på moped er ingenting som å avslutte med solnedgangen ved Bakheng- templet. Et tempel som ligger plassert på en liten bakketopp og gir en fantastisk utsikt. Etter hvert som dag går mot natt gir solen himmelen over Angkor en varm rød farge, og man ser Angkor Wat forsvinne hen i det fjerne. Da er magien ved Angkor- templene endelig, og når mørket har falt sitter fremdeles bildet av Angkor igjen på netthinnen, magisk og forførende.
FAKTA

Bakgrunn og historie:
Navnet Angkor Wat har sin opprinnelse i Wat som er et thailandsk ord og betyr tempel. Angkor er navnet på en tidsperiode fra 802-1432 da Kmer- riket var på høyden og hadde herredømmet over store deler av sør-øst Asia. Navnet Angkor er også brukt som en benevning på de monumentene som ble bygget i denne tidsperioden. De fleste av templene ble reist mellom det niende og det trettende århundret. De ble bygget til ære for de mange Kmer- kongene som satt ved makten i Angkor- perioden, ca. 35 stykker i tallet. Angkor- templene har sin bakgrunn i flere religioner, men spesielt buddisme og hinduisme er fremtredende. Man ser klare tegn til at India har påvirket arkitekturen, men Angkor har likevel sin helt spesielle stil. En stil som har resultert i at Angkor-templene er uten sidestykke i sør-øst Asia, kun med konkurranse av Bagan-templene i Myammar (Burma).

Angkor er regnet av mange for å være blant verdens arkitektuelle vidunder. På 1430-tallet var Kmer-rikets dager over. Sakte men sikkert tok Thailand over de områdene som tidligere hadde vært underlagt Kmer- riket, og Angkor ble sakte men sikkert forlatt. Skogen startet umiddelbart å spise seg inn over de mektige templene.

Det gikk flere hundre år før Angkor ble vekket opp fra sin Tornerosesøvn. Det var franskmannen og naturalisten Henri Mouhot som i 1860-64 fikk æren for å gjenoppdage stedet, men det er gjort notater om Angkor før den tid. I 1898 ble Ecole Francaise d'Extreme Orient grunnlagt, og det samme året ble Angkor konservatoriet opprettet i Siem Reap. Utenom under den andre verdenskrig jobbet franskmennene målrettet med å gjenoppdage Angkor og å samle informasjon om Angkor-perioden. I 1972 måtte Franrike dra fra Kambodsja pga. uroligheter. Siden 1969 har stedet vært stengt for turisme, og i disse årene har det hersket stor intern uro i den tidligere franske kolonien. Fra 17.april 1975 og fire år fremover var landet i hendene på Kmer Rouge, og mange uroet seg over om Angkor-templene ble utsatt for herjinger i denne perioden. Da turistene igjen fikk adgang til templene i 1992 var ikke skader påført dem. Den største faren disse templene utsettes for nå er at vegetasjonen sakte men sikkert spiser dem opp.


Hvordan kommer du deg dit
:
Angkor-templene ligger 6 km. fra byen Siem Reap. Siem Reap er en by i vest- Kambodsja, og man kan fly fra Phnom Phen hvor det går flere fly hver dag og de koster ca. 100 USD. Man kan også nå Siem Reap fra Bangkok via fly, ca. 155 USD en veg. (Prisene her vil variere). Med bil/pick-up truck kan man dra både fra Bangkok (ca. 14 USD) og fra Phnom Phen. Turen tar en hel dag i begge tilfeller, dette på grunn av dårlige veger i Kambodsja. Fra Siem Reap til Phnom Phen kan man også ta båt, både express og saktere utgaver. Forskjellige historier verserer her vedrørende sikkerhet, men jeg møtte ingen som hadde dårlige erfaringer. Prisene ligger rundt 7-25 USD alt etter hva du velger ang. hastighet og komfort (både båt og bil).  Det billigste er å haike med de lokale; de gjør turen bak på en pick up truck. Det vil koste deg drøye 3-4 USD fra Phnom Phen til Siem Reap, men vil også være en anstrengende tur. Selve Angkor-templene må ses med en guide. Man velger da å gjøre det med en stor gruppe i en buss, eller for 6USD pr. dag leier en egen guide med en moped. Jeg valgte sistnevnte, da kunne jeg ta alt i mitt tempo, samt ha guiden disponibel hele dagen. Dessuten var det godt å få litt frisk luft i det varme, klamme klimaet som Kambodsja er kjent for. Selve templene koster 20USD pr. dag. 40USD for tre dager og 60 USD for en uke. En eller to dager holder, men mange velger tredagers- passet som gir en mulighet til en tredje dag der om man ikke skulle fått nok etter to dager.


Bomuligheter:
I Siem Reap finne det mange billige steder å bo, og de er ikke vanskelig å finne. Siem Reap er en liten by, og man kan bare ta tak i andre turister man ser og be om tips.Ellers anbefales guidebok om man er på rundreise i Asia. Dyre hoteller, som Grand Hotell D'Angkor er et sted for de som vil reise med ytterste komfort. (www. raffles.com/ril).


Visum:

Visum behøves. Det kan fås på en dag i Saigon til ca. 30USD. I Bangkok er det også lett å få ordnet, og flyr man inn til flyplassen i Phnom Phen får man et turistvisum på 30 dager. Men disse prosedyrene endrer seg, og før man reiser bør dette undersøkes. Kambodsja har ambassade i Tyskland; Konigreichs Kambodscha, Gruner Weg 8, 53343 Wachtberg-Pech. Tel: 0228/328509, Fax 0228/328572).


Når drar man:
Landet kan selvfølgelig besøkes året rundt, men det anbefales å komme fra november til februar. Da er klimaet best. I september og oktober kan det være herjet av monsonen, slik det var det da jeg besøkte landet. Da fikk jeg ikke sett noen av de severdighetene jeg ville se fordi mye lå under vann.


Valuta og priser:
I Kambodsja er valutaen riel, men man kan uten noen problemer benytte seg av USD. Spør man om prisen på noe blir det alltid oppgitt i dollar (i 2000). Kambodsja er et billig land, og nytt som turistland. Vær da bevisst hva du gjør og la ikke menneskene der sitte igjen dårlig inntrykk av turister. De er nettopp åpnet for turisme etter år med mye intern uro, og Kambodsjanske mennesker vet ikke hva godt de kan gjøre for deg som gjest i deres land. Ikke misbruk dere gjesfrihet.

 

 


 

 

 

Templene i jungelen